Wat is schenkingsrecht?

Schenkingsrecht gaat over de belasting die wordt geheven over de waarde van schenkingen die worden verkregen. Dit schenkingsrecht wordt daarom ook wel vaak schenkbelasting genoemd en wordt geregeld in de successiewet. In deze wet wordt onder andere ook de erfbelasting geregeld.

schenkingenIn het schenkingsrecht is onder meer geregeld hoeveel schenkbelasting betaald moet worden. Dit is afhankelijk van de mate van verwantschap tussen de schenker en de verkrijger, de hoogte van de schenking en eventuele vrijstellingen. Hoe minder de verwantschap en hoe meer er geschonken wordt, hoe meer belasting er moet worden betaald.

Ouders en schenkingsrecht

Ouders mogen hun kinderen jaarlijks € 5.030 belastingvrij schenken. Als hun kind tussen de 18 en 35 jaar is, dan mogen ouders eenmalig een bedrag van € 24.144 schenken. Als de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen huis of bijvoorbeeld voor de betaling van een studie, dan mag er € 50.300 belastingvrij worden geschonken. Deze moet dan wel worden vastgelegd in een notariële akte.

Voor niet verwanten geldt een jaarlijkse vrijstelling van €2.012,- Indien een bedrag wordt geschonken dat lager is dan de jaarlijkse dan hoeft daarvoor geen aangifte te worden gedaan Als het bedrag hoger ligt dan moet er wel aangifte worden gedaan.

Wilt u meer weten over schenkingsrecht en de regels die gelden voor uw situatie? Neem dan contact op met 0900 Notaris.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 6682747
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een notariskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Notarissen en maak een afspraak met de notaris in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.