Personen- en Familierecht

Het personen- en familierecht is een onderdeel van het burgerlijk recht. Hierin zijn zaken als afstamming, geboorte en huwelijk geregeld. Maar ook de wetgeving die geldt in het geval van bijvoorbeeld een echtscheiding is geregeld in dit rechtsgebied.

Echtscheiding valt onder personen- en familierecht

erfenisEen echtscheiding valt in Nederland onder het personen- en familierecht en is alleen mogelijk wanneer de verhouding binnen het huwelijk moeilijk is geworden, dus als er sprake is van een zogenaamde ‘duurzame ontwrichting’. Indien u wilt overgaan tot een scheidingsprocedure, dient u een verzoekschrift in te dienen bij de rechter. Het verzoekschrift kunt u alleen indienen, maar ook samen met een echtgenoot. Een ontbinding van het huwelijk is alleen mogelijk via een uitspraak van de rechtbank.

Het echtscheidingsrecht behandelt naast de scheiding zelf ook alle andere aspecten die aan de orde komen, zoals de boedelscheiding en alimentatie. De afspraken die na de scheiding gemaakt worden, worden vastgelegd in een convenant. Een expert van 0900 Notaris kan u helpen bij het opstellen van een dergelijk convenant, zodat u later geen problemen zal ondervinden door het ontbreken van duidelijke afspraken.

Wilt u meer weten over personen- en familierecht? Of weet u niet zeker of uw zaak onder personen- en familierecht valt? Vraag ernaar bij de notaris in uw regio.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 6682747
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een notariskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Notarissen en maak een afspraak met de notaris in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.