Uw zaken regelen zonder een notaris

Soms is het inschakelen van een notaris onvermijdelijk, zoals bij het opstellen van een testament, een scheiding of de (ver)koop van een woning of pand. Wist u dat u sommige zaken ook zelf kunt regelen? Vaak gaat men voor bijvoorbeeld een schenking naar de notaris, maar u kunt dit ook zelf op papier zetten. Dit wordt ook wel een onderhandse akte genoemd. Partijen onderling kunnen een onderhandse akte opstellen, met als eis dat er twee originelen worden gemaakt en ondertekend zijn.

Naast een onderhandse akte, kunt u ook zelf een codicil opstellen. Een codicil opstellen gebeurt vaak voor het regelen van een uitvaart of de verdeling van sieraden en kleding. Voor het zelf opstellen van een codicil geldt dat alleen het origineel rechtsgeldig is.

Wanneer schakelt u toch een notaris in?

Notarissen zijn er niet voor niets. Een notariƫle akte heeft dan ook meer bewijskracht dan een zelf opgestelde overeenkomst. Denkt u in de toekomst problemen of onenigheden te krijgen? Dan is het verstandig om toch een notaris om advies te vragen. Zo weet u zeker dat al uw zaken goed geregeld zijn en dat de gemaakte afspraken rechtsgeldig zijn.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 6682747
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een notariskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Notarissen en maak een afspraak met de notaris in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.