Testament of codicil?

In sommige gevallen is het opstellen van een testament noodzakelijk. Als het gaat om waardevolle spullen, bedragen op bankrekeningen en schenkingen aan een goed doel, moet een notaris deze zaken vastleggen in een testament. Hierin legt u vast welke zaken u aan wie nalaat.

Soms kan het zijn dat diegenen aan wie u een erfenis nalaat overlijdt voordat u komt te overlijden. In zulke gevallen moet u weer naar de notaris, omdat deze zaken anders in de algemene erfenis belanden. Voor kleding, kleine huisraad en sieraden kunt u er ook voor kiezen om zelf een codicil op te stellen.

Zelf een codicil opstellen

testamentBij het opstellen van een codicil is het van belang dat u de zaken, die u aan een bepaald persoon na wilt laten, nauwkeurig beschrijft. Wilt u een ketting nalaten aan uw buurvrouw? Omschrijf deze ketting dan niet als ‘gouden ketting met hanger’, maar bijvoorbeeld als ‘goudgele ketting met een hartvormige goudgele hanger’. Zo kan er geen misverstand ontstaan en voorkomt u eventuele problemen.

Een codicil maakt u rechtsgeldig door deze met de hand te schrijven, te dateren en vervolgens te ondertekenen. Komt één van de personen aan wie u wat nalaat te overlijden, dan kunt u door middel van een nieuw codicil bepalen aan wie u wat gunt.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 6682747
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een notariskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Notarissen en maak een afspraak met de notaris in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.