Stel een samenlevingsovereenkomst op

Stellen die van plan zijn te samenwonen, denken uiteraard niet graag aan de mogelijkheid dat hun relatie ook stuk kan gaan. het opstellen van een samenlevingsovereenkomst is dan ook vaak geen prioriteit. Toch is het verstandig om bepaalde zaken vast te laten leggen. Vooral vrouwen met kinderen voorkomen zo een vervelende financiële situatie, als er heldere afspraken worden gemaakt over partneralimentatie.

Een samenlevingsovereenkomst komt overigens niet alleen van pas bij een breuk, maar ook als één van de partners komt te overlijden. Is er niets geregeld? Dan heeft de overgebleven partner nergens recht op en kan hij of zij zelfs het huis uit worden gezet. Bent u bij uw partner in komen wonen? Zorg er dan voor dat u medehuurder wordt (bij een huurhuis) of dat u in een contract vast laat leggen dat het huis bij overlijden van één van de partners wordt nagelaten aan de andere partner (bij een koophuis).

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Vaak worden een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap door elkaar gehaald. Er is echter wel een groot verschil. De rechten en plichten van geregistreerde partners zijn grotendeels vastgelegd in de wet, terwijl de afspraken in een samenlevingscontract geheel door de partners zelf worden bepaald. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over financiën, wat er gebeurt als partners uit elkaar gaan en als één van de partners komt te overlijden.

Uw notaris geeft u graag advies over het opstellen van een samenlevingsovereenkomst. Kom niet voor vervelende verrassingen te staan en regel al uw zaken via een deskundige notaris.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 6682747
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een notariskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Notarissen en maak een afspraak met de notaris in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.