Huis kopen

Wilt u een huis kopen? Let er dan altijd op dat er in uw koopovereenkomst de ontbindende voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ wordt opgenomen. Een notaris kan dit voor u regelen.

Koopcontract met voorbehoud van financiering

Een koop wordt pas definitief als er een koopovereenkomst (voorlopig koopcontract) wordt afgesloten. Vaak zijn de financiën dan nog niet rond, want dit duurt in de meeste gevallen enkele weken. Vraag uw notaris daarom om in de koopovereenkomst een clausule op te nemen waarin staat dat de koop wordt afgesloten onder voorbehoud van financiën. Zo kunt u de koop nog annuleren, zonder dat u hier een boete voor hoeft te betalen. Het is namelijk lang niet altijd zeker of een toezegging van financiering ook echt lukt.

Periode van ontbindende voorwaarde

Spreek met de verkopende partij een periode af van minstens zes weken waarin u uw financiën kunt regelen. Als u de koop wilt annuleren, omdat u de financiering niet rond krijgt, moet u minstens twee schriftelijke afwijzigen hebben. Een periode van zes weken heeft u dan zeker wel nodig. De koop is na die zes weken definitief. Krijgt u daarna een afwijzing van financiering of heeft u geen voorbehoud van financiering afgesproken? Dan moet u een forse boete betalen. Vaak is die boete 10% van de koopsom. Kom bij het kopen van een woning niet voor vervelende verrassingen te staan en laat u adviseren door een notaris.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 6682747
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een notariskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Notarissen en maak een afspraak met de notaris in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.