Erfenis bepalen

Een overlijden is altijd een verdrietige gebeurtenis. Daarna moeten er vaak ook nog eens allerlei praktische zaken afgewikkeld worden, zoals bijvoorbeeld de erfenis. Bij het opstellen van een testament is een notaris nodig, maar ook bij de afwikkeling van een nalatenschap is hij een van de belangrijkste adviseurs.

Het erfrecht geeft regels die betrekking hebben op het overlijden van een persoon. Deze zogenaamde ‘erflater’ draagt misschien een nalatenschap over in de vorm van , maar soms ook schulden. Op 1 januari 2003 is het dit onderdeel van het recht grondig herzien en ingrijpend veranderd. Een belangrijke verandering heeft betrekking op de positie van de langstlevende echtgenoot. Deze blijft na de wijzigingen beter verzorgd achter. Een expert in het personen- en familierecht kan u alles vertellen over de details van een erfenis en welke gevolgen een erfenis kan hebben voor uw specifieke situatie.

Een erfenis zonder testament

Wanneer de overledene niets heeft vast laten leggen, verloopt de overerving volgens de regels die in de wet zijn opgesteld. De mogelijke erfgenamen worden door de wet in vier groepen verdeeld. Alleen wanneer er geen familielid in een groep aanwezig is komen andere personen als erfgenaam in aanmerking. Niet-bloedverwanten kunnen volgens de wet nooit erfgenaam zijn, tenzij dit anders is vastgelegd. Uw notaris kan u precies vertellen wat de wet behelst en hoe deze correct nageleefd dient te worden.

Bent u op zoek naar een specialist dichtbij voor de afwikkeling van een erfenis? Zoek dan niet verder. 0900 Notaris heeft direct het beste notariaat in uw regio paraat.

Bel ons op: 0900 6682747
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een notariskantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Notarissen en maak een afspraak met de notaris in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.